Harmaa talous on tuomittavaa, rikollista ja yhteiskunnalle haitallista

Anne BernerPanaman papereiden vuoto on hyvä asia ja pidän tärkeänä, että suomalainen media on osallistunut valtavaan työhön, joilla papereiden luomaa tietoa veroparatiiseistä on saatu julkisuuteen. Julkisuus tulee vauhdittamaan kansainvälisesti verotietojen vaihtosopimusten syntymistä. Varojen piilottelu ja harmaa talous on tuomittavaa rikollista ja yhteiskunnalle haitallista toimintaa.

Osa suomalaisesta keskustelusta on rohkeasti antanut kasvoni aggressiiviselle verosuunnittelulle. Tämän haluan oikaista. En ole omistanut enkä omista liiketoimintaa veroparatiisimaissa, en ole koskaan saanut palkkioita tai henkilökohtaista hyötyä veroparatiisiyhtiöstä.

Suomalaisena perheyrittäjänä olen aina puolustanut omistajuutta Suomessa, yrittäjyyttä, oikeudenmukaista ja yhdenvertaista mahdollisuutta kilpailuun ja omistajuuteen sekä yrittäjyyteen kannustavaa verotusta.

Vuonna 2012 Toimin Hartwall Capitalin omistuksessa olevan Karelia-Upofloor Oy:n hallituksessa, kun yhtiö fuusioitiin ruotsalaisen Kährs Ab:n kanssa. Jatkoin Hartwall Capital Oy Ab:n pyynnöstä uuden konsernin emoyhtiön, ruotsalaisen Kährs Holding AB:n hallituksessa fuusion jälkeen. Ruotsissa maksetusta hallituspalkkiosta, n 15 000 €/vuosi olen maksanut palkkaveron Suomeen. Omistusta minulla ei ole ollut yhdessäkään konserniin liittyvissä yhtiöissä.

Ruotsalaisen Kährs Ab:n omistaa kansainvälinen pääomasijoitusyhtiö Triton. Kährs Holding Ab:n hallituksen jäsenistä merkittiin Hartwall Capitalin edustajat Bertel Langenskiöld ja minut hallitukseen myös emoyhtiöön, joka sijaitsee Luxemburgissa. Näin voitiin varmistaa, että enemmistöomistaja Triton ei tehnyt yhteisen yhtiön Kährs Holding Ab:n osalta päätöksiä ilman Hartwall Capitalin tietoa. Luxemburgin yhtiöstä en saanut hallituspalkkiota.

Kaikissa tehtävissäni olen aina toiminut itsenäisesti, omien arvojeni mukaisesti, osallistunut päätöksentekoon osaamiseni ja tietojen pohjalta, jättänyt tarvittaessa myös eriäviä lausuntoja. Periaatteeni on ollut ja tulee aina olemaan, että verot maksetaan sinne mihin ne lakien ja säädösten mukaan kuuluu maksaa.

Suomella on lakiin perustuvat keinot puuttua lainvastaisiin ja lain tulkinnan rajamailla oleviin järjestelyihin. Suomen verolakeihin sisältyvät määräykset kiinteästä toimipaikasta, väliyhteisölaki ja veronkiertopykälä ovat jo nykyisellään tehokkaita keinoja veroparatiisien väärinkäytön estämiseen. Niiltä välttyy vain piilottamalla veroparatiisijärjestelyjään lainvastaisesti, ja sitä salaisuuden muuria Panaman paperit nyt murtavat.

Aggressiiviseen verosuunnitteluun puuttuminen vaatii ennen kaikkea kansainvälistä yhteistyötä, lisäksi tarvitaan myös kotimaisia toimia. Sellainen on luottamuksen ja ennakoitavuuden rakentaminen Suomen talous- ja verotusjärjestelmään. Tarvitsemme kansallista tahtotilaa sille, haluammeko olla omistava yhteiskunta ja olemmeko valmiita sallimaan yhteiskunnan vaurastumista kannustamalla pääomia sijoittamaan kotimaahan ? Tarvitsemme paluuta pian 100-vuotiaan Suomen syntymisen aikaan, jolloin työn ja pääoman välillä oli liitto. Siitä syntyi Suomen teollistuminen ja hyvinvointiyhteiskunnan kasvu. Näistä kysymyksistä on ollut vaikea synnyttää yhteiskunnassamme rakentavaa ja avointa keskustelua.

Tätä keskustelua haluaisin käydä. Olen avoinna teidän ehdotuksillenne.

Anne Berner
Liikenne- ja viestintäministeri

Ei kommentteja

 1. Hyvä kirjoitus, mutta pulueenne johtajan, Sipilän veorsuunnittelu ei ole pääministerin asemassa hyväksyttävää moraalisesti. Varsinkin kun viikate käy hänen johdollaan koko kansan kukkarolla. Vähintä mitä fiksu ihminen tekisi olisi asian avaaminen.
  Väärä vastaus tulee joka kerta “tämä on täysin laillista”. Siitä ei ole kysymys, nyt puhutaan pääministeristä.

 2. Arvoisa ministeri,
  Arvostan avoimuuttasi, mutta voisitko vielä selventää minä vuoksi tämä kansainvälinen sijoitusyhtiö Triton on rekisteröity juuri Luxembourgiin?

 3. Arvoisan ministerin historiantuntemus selittää hänen yhteiskunnallisten näkemyksiensä syvyyttä.

 4. Siis onko ministeri sitä mieltä, että tässä ei poikkeuksellisesti tarvita talvisodan henkeä vaan kansalaissodan henkeä?

 5. “Tarvitsemme paluuta pian 100-vuotiaan Suomen syntymisen aikaan, jolloin työn ja pääoman välillä oli liitto.” -Oliko joku vielä sitä mieltä, että sitä historiaa opetetaan Suomen kouluissa liikaa?

  Mutta asiaan. Todella hienoa, että ministerit ovat viimein valmiita pohtimaan myös aggressiivisen verosuunnittelun ongelmia. Kartoitimme pari vuotta sitten muutaman toimenpiteen, jotka olisi otettavissa kansallisesti käyttöön heti (Raportti varjotaloudesta, http://annakontula.fi/kirjallisuus/). Jos tämän lisäksi siirrytään kansainvälisissä pöydissä jarruttajasta aloitteentekijäksi, voi sanoa, että Suomi on jo hyvällä tiellä.

 6. Piti oikein kirjoittaa tämä Bernerin historiaton näkökulma isänmaamme historiaan auki. http://www.saloniemi.net/muistojemme-sisallissota/

 7. minun ehdotukseni on että eroatte koko hallitus ja sanotte vaikka tsori.oletko kuinka avoin ehdotukselleni?!!

 8. KAuniita sanoja. Jonkinlainen uskottavuuden puute tätä kuitenkin hämärtää…

 9. Kyllä Anne sinä itse taidat olla hyvin liki harmaata ja sysimustaa taloutta kun ja jos pitää puoleksikaan paikkansa nuo lastensairaala säätiön asiat joiden mukaan liki mitättömällä sijoituksella olet saamassa HUSilta viokria 3.5 miljoonaa euroa vuodessa ! Eli se siitä hyväntekeväisyydestä , tai onhan se hyväntekeväisyyttä miuuta sinun itsesi eduksi eikä kenenkään muun!
  Olet kyllä harvinaisen ruma myös naiseksi sillä 3 vuotias tyttärenikin sanoi että tuon täytyy olla se ilkeä paha noita kun on noin ruma !

 10. Miten kehtaat ajaa tuota kasvottoman suurpääoman asiaa noin järkyttävällä ja törkeällä tavalla jota nyt harrastat esim tuossa liikenneväylä asiassa ? maksajiksi tulisi kaikkein heikoimmat ja tuo järjestely tappaisi kotimaan matkailun totaalisesti ! Olet kyllä oikea inhotus koko ämmä!

 11. Anne se istuu Luxemburgilaisen veronkierto yhtiön hallituksessa ja on viimeinen tuomitsemaan muita kiertäjiä! Anne kuuluisi linnaan ja en nyt tarkoita presidentinlinnaa vaan esim Kakolaa ! Eikö Sippilä puutu tällaisiin asioihin ja kuinka muut hallituksen ministerit voivat toimia tällaisen kaksinaamaisen epäluotettavan veroja kiertävän henkilön kanssa ? Kun on noin paljastettu ja lienee uusia paljastuksia roppakaupalla tulossa niin eikö kannattaisi itse tajuta erota ministerin paikalta?? Mutta kun ei osaa edes hävetä !!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Vaaditut kentät ovat merkittyjä *

*